O malim svinjarijama i ponešto lijepo
NeMresBilivit
Tour d´Blog

j u n k y a r d d a w g

htio bi biti dežulović
► m i s l i   d n e v n i k
neće zajebat
► v i o l a n t e 2 2 2
jasno je zašto je
obožavam
s a m o - n i n a
traži i pronaći će
slucajnenuspojave
prototip koji ide u seriju
w h i s p e r e r
kao ja
b a g r e m - p r u t
tko zna - zna
p o k o s n i c a
to je za mene, onako baš!

k o l i b r a
još nešto za mene
...
n i s a m j a
ne bi smetalo da jesam

l o s t w a y s
tako nekako zamišljam
svog buraza kog nemam

m a r l a
čak je i mene uspjela
zainteresirati za modu


Pisalo se nekada...
Definitivno odustajem od
Ja nisam u N A T O !!!
Zašto meni ne smeta
     Jakša Cvitanović Cvik
Božić sa Michelle Obama
 Muškarci su nasilni i
     točka! Ustvari uslkičnik.

 Ukida se B l o g e r.hr!!!
 V a n   s   p a p o m ! ! ! 
 O d  s a d a  g o v o r i m
      s r p s k i  ! ! !

 Sve po spisku... sad dal
      Mesiću il Sanaderu...
      s v e j e d n o !
 R a s p a d   o b i t e l j i
      2. d i o

 R a s p a d   o b i t e l j i
      1. d i o

 Tata ti jugonostalgičar,
      definitivno!

 Tata ti jugonostalgičar,
      2. d i o

 Tata ti jugonostalgičar,
      1. d i o

 U  v a š i m  g o d i n a m a
      j a  s a m  f u k a o !

 Jedini pravi   p r o b l e m
      Hrvatske su  H r v a t i !

 Svim kučkama svijeta!
 N  e m a   B o g a ! ! !
 O v o  j e  r e k l a m a
      z a  K o n z u m
!
 O t k a z !
 M a j m u n   majmunski
      ž i v o t    s l a v i

 N i s a m   j e b o ,
      č a s n a   r i j e č !

 O p e t   n i s a m  u  modi
 A j m e !   M o j a   k ć e r
     i m a   d e č k a !

 D a   l i   s a m
     d o v o l j n o   m u š k o ?
 M i l i t a n t n i   p u š a č
 Ne  p r i h v a ć a m  svoje
      m i š l j e n j e ! B a r  n e
      j e d n o g l a s n o !

 D a   č u v a m   ž i v c e ?
     Za KOGA ?
 O d l u č i o   s a m   s e
      s v i m a   z a m j e r i t i !

 Z a š t o   t e s t o v i   I Q
     n i š t a   n e   v r i j e d e?

 A k o  m i s l i t e   d a  j e
     K o l o   s r e ć e   s a m o
     d o b r a   z e z a n c i j a...

 
Blog
ponedjeljak, siječanj 31, 2011
 

Šta buljiš ko tele u šarena vrata? - znala me pitati majka kada bi primjetila da nisam razumio ono što mi govori. Uvijek sam se pitao gdje su ta šarena vrata i kako to izgledaju i zašto baš tele bulji u njih.  Do danas nisam saznao odgovor na ta pitanja. iako sam, kad god bi mama napravila teleću koljenicu, tokom ručka zamišljao ta šarena vrata. Ne ulazi mi se duboko u povijesne razloge nastanka te i sličnih izjava, prvenstveno iz razloga što mi se onako na prvu čini da su nam preci bili prilično čudna sorta, pa da se ne razočaram. Mlatili su praznu slamu, i ostavili nam taj totalno blesav izraz u nasljeđe, ne bi li se mi pitali kakva je to prazna slama i ko ju je i zašto mlatio. Usput su sisali vesla. Jebote ko normalan sisa veslo? Zamisli molim te tipa koji sisa veslo, pored njega jedan uzeo praznu slamu pa je mlati, a između njih neko tele bulji u neka šarena vrata. Majku mu staru, pa ni Kusturica ne bi, u suradnji sa Šijanom, napravio tragičnije likove.  Sastrane, lijevo od njih nalazi se brašno i pored njega neki lik, očito poremećen, pa kad on ugleda to brašno prasne u smijeh. I sad zbog nekog retarda mi danas bez pardona kažemo: smije se ko lud na brašno. Nedaleko od vesele družine kupus, u kupusu vol i nekoliko seljaka. Uzeše oni neke motke pa mlate jadnog vola u tom kupusu. I opet mi danas imamo izreku. Inače bi, da nisu izmlatili tog vola u tom kupusu, mi kratko rekli: - prebili su ga ko pičku. Jadno. Nigdje mašte ko u naših predaka. Poznato je da gdje je stoka ima i muha. Pa su tako oko toga vola letjele muhe. Samo mi nikako nije jasno kako su to letjele bez glave. Ne da mi se ni zamišljati takav prizor, čuj ti muhu bez glave a leti, mislim da su naši stari tu malo zabrijali. To ni Generalić nije tako slikao, a on je uvijek malo pretjerivao. Vidiš, čudi me da nijedan od tih Hlebinaca nije nacrtao to tele i ta vrata, to je tema ko stvorena za naivce. A oko teleta lete muhe bez glave. Prizor kao stvoren da krasi zid Sabora.

Jedan od izraza mi je posebno drag: - okolo kere pa na mala vrata. Ajd da vidim ko će mi suvislo objasniti zašto bi netko išao oko psa, pa onda došao na vrata i zašto su ta vrata mala? To fakat moraš bit lud. Možda je to radio onaj isti što se smijao na brašno. Ali zašto je taj moron toliko popularan do danas? U čemu je tajna? Jednako tako nije mi jasno zašto bi netko kucao o drvo zato što je imao sreće? Odakle mu ideja da kada sve dobro prođe baš tako proslavi? E, a ko je taj Maksim i koja je to divizija po kojoj je dotični lupao? I kako to da je do danas ostao spominjan baš on a ne nitko drugi? Barem je povijest puna onih koji su nekoga ili nešto lupali. A kroz povijest su malo pomalo nastala i slova, samo mi nije jasno kako se desilo da neko od njih umre na papiru pa da mi danas nešto što ne važi nazivamo mrtvim slovom na papiru. A slovima su se proslavili i novinari, posebno oni koji su donosili senzacionalne vijesti, iako se kasnije ispostavilo da su mnoge od njih bile lažne. Ne znam samo što su patke skrivile da se laž u novinama naziva novinarskom patkom. Pa što baš patka, meni lično patke su sasvim simpatična bića i ne liče mi na lažove. Govorila mi je mama kad ne bih poslušao ono što kaže da nikad samnom na zelenu granu. A ja sam se uvijek pitao zašto ona želi na granu i što bi ona i ja radili na grani, nije li prestara za pentranje po drveću? 

E, ali od svega što narod priča, najintrigantnije mi je tko je taj Marijan, čija je majka i posebno, tko je bila ta Marica! Pazi, jedina muda koja se spominju iz prošlosti su muda Marjanova, kolika li su bila kada su poznata generacijama i generacijama. A majka je posebna priča, buraz, kakva je to majka koja toliko pije da se opije do mjere da postane jedinica za pijanstvo: Nemreš bilivit. Pijan ko majka. Ne moš se napit više od majke, možeš samo kao ona. Koja majka, pa toj su djeca garant pobjegla od kuće kada su napunila pet godina. Ne znam samo je li to ona ikada primjetila. A Marica? Sirota se nije razumijela u krive kurce. Toliko se nije razumjela da je postala etalon za nerazumijevanje. Pazi, ona ne da nije bila kurva, već je vrlo vjerovatno skončala kao djevica. Jadna Marica. Ne samo da se nije razumijela u kurce, već su njeni suvremenici to razglasili toliko da se i nadolazeća pokoljenja sprdaju s Maricom.

No na kraju želim reći da unatoč nejasnoćama o razlozima nastanka ovih izreka, one zaista dobro mogu oslikati današnji trenutak. Dakle, dok ovi u Saboru mlate praznu slamu, građani hrle u lizinge i kredite ko muhe bez glave, a svako obećanje o boljem životu ostaje mrtvo slovo na papiru, Očito je, s ovom vladom nikada na zelenu granu. No da kucnem o drvo, ipak mi nismo sisali vesla, pa smo skužili da se premijerka u svoj posao razumije kao Marica u krivi kurac.

 

P.S. Kada smo već kod kurca, ne mogu a da ne spomenem kako me možda više nego ijedna druga izreka, frapira ona kako je lako tuđim kurcem gloginje mlatiti. Koji je to od naših predaka došao na samoubilačku ideju da kurcem gloginje mlati? Nemreš bilivit!

.

NeMresBilivit @ 23:39 |Komentiraj | Komentari: 36 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.