O malim svinjarijama i ponešto lijepo
NeMresBilivit
Tour d´Blog

j u n k y a r d d a w g

htio bi biti dežulović
► m i s l i   d n e v n i k
neće zajebat
► v i o l a n t e 2 2 2
jasno je zašto je
obožavam
s a m o - n i n a
traži i pronaći će
slucajnenuspojave
prototip koji ide u seriju
w h i s p e r e r
kao ja
b a g r e m - p r u t
tko zna - zna
p o k o s n i c a
to je za mene, onako baš!

k o l i b r a
još nešto za mene
...
n i s a m j a
ne bi smetalo da jesam

l o s t w a y s
tako nekako zamišljam
svog buraza kog nemam

m a r l a
čak je i mene uspjela
zainteresirati za modu


Pisalo se nekada...
Definitivno odustajem od
Ja nisam u N A T O !!!
Zašto meni ne smeta
     Jakša Cvitanović Cvik
Božić sa Michelle Obama
 Muškarci su nasilni i
     točka! Ustvari uslkičnik.

 Ukida se B l o g e r.hr!!!
 V a n   s   p a p o m ! ! ! 
 O d  s a d a  g o v o r i m
      s r p s k i  ! ! !

 Sve po spisku... sad dal
      Mesiću il Sanaderu...
      s v e j e d n o !
 R a s p a d   o b i t e l j i
      2. d i o

 R a s p a d   o b i t e l j i
      1. d i o

 Tata ti jugonostalgičar,
      definitivno!

 Tata ti jugonostalgičar,
      2. d i o

 Tata ti jugonostalgičar,
      1. d i o

 U  v a š i m  g o d i n a m a
      j a  s a m  f u k a o !

 Jedini pravi   p r o b l e m
      Hrvatske su  H r v a t i !

 Svim kučkama svijeta!
 N  e m a   B o g a ! ! !
 O v o  j e  r e k l a m a
      z a  K o n z u m
!
 O t k a z !
 M a j m u n   majmunski
      ž i v o t    s l a v i

 N i s a m   j e b o ,
      č a s n a   r i j e č !

 O p e t   n i s a m  u  modi
 A j m e !   M o j a   k ć e r
     i m a   d e č k a !

 D a   l i   s a m
     d o v o l j n o   m u š k o ?
 M i l i t a n t n i   p u š a č
 Ne  p r i h v a ć a m  svoje
      m i š l j e n j e ! B a r  n e
      j e d n o g l a s n o !

 D a   č u v a m   ž i v c e ?
     Za KOGA ?
 O d l u č i o   s a m   s e
      s v i m a   z a m j e r i t i !

 Z a š t o   t e s t o v i   I Q
     n i š t a   n e   v r i j e d e?

 A k o  m i s l i t e   d a  j e
     K o l o   s r e ć e   s a m o
     d o b r a   z e z a n c i j a...

 
Blog - listopad 2006
subota, listopad 28, 2006

U svim zamkama koje su nam poturene demokracijom, najveća je svakako raspad obitelji. Demokratsko pravo jednog pojedinca stavljeno je ispred prava nekih drugih pojedinaca, ili manjih grupacija kakva je recimo obitelj. Tako će se prava djeteta sarkastično staviti na pijedestal, a prava žena ispred prava djeteta. Što ja sad to želim reći?
 
E pa ovako, svakome se pojedincu danas neskrivenom propagandom potura priča o njegovim pravima, u isto vrijeme dok mu se davanjem nekih upitnih prava oduzima većina njegovih stvarnih prava i sloboda, a također se davanjem tih prava jednome perfidno oduzimaju prava drugome.
 
Što imaju djeca na zapadu od silnih prava koja su im data unutar porodice do mjere da mogu pozvati policiju i tužiti roditelje, ako su dobili šamar recimo. Da li netko misli da im je život, ukupno gledajući, kvalitetniji nego njihovih roditelja koji to pravo nisu imali? Posljedica takvog stava je distanciranje djece i roditelja, a kao direktna posljedica nedostatak pravog odgoja i nezadrživi rast kriminala maloljetnika. U nekim zapadnim zemljama govore istraživanja, svaki četvrti maloljetnik posjeduje neko oružje. Naravno da su posljedice takvog slijeda izlaganje tih istih maloljetnika sve većim rizicima, te u mnogim slučajevima ograničenja kretanja, jer netko tko nije isuviše avanturist, sam sebi će nametati ograde i neće odlaziti na mjesta koja procijeni rizičnim. Također, danas je normalno, posebno na zapadu, da se pojedinac, posebno žensko ne smije noću sam kretati, u ponekim djelovima svijeta niti danju, jer se time izlaže popriličom riziku da bude napadnut od strane tih istih maloljetnika. Nekada toga nije bilo, barem ne ni izbliza toliko. Nije li to ugrožavanje sloboda? Danas su ulazi u škole puni zaštitara, učenici ne smiju napuštati školu za vrijeme odmora niti da odu do dućana.... nije li to ograničavanje sloboda?
 
Opet naglašavam da govorim načelno i da ne mislim niti u jednom od ovih slučajeva na nikakve ekstreme, iako sam svjestan da će raznorazne grozne skitnice koje nemaju mogućnosti razlučiti problem od nedjela opet udariti na mene. Borci za prava žena, koji su nekada bili vrijedni divljenja i poštovanja, danas također zlorabe tu borbu, prenaglašavajući samo probleme žena, a ne stavljajući ulogu tih žena u porodci u kontekst, čime takvom propagandom dovode u neravnopravan položaj prvenstveno djecu unutar tih porodica, oduzimajući im pravo da rastu unutar obitelji. Broj rastava u naprednim zemljama je toliki da ispada čudo ako dijete raste uz majku i oca. A i kada živi, to je samo formalno, jer količina vremena provedenog u međusobnom druženju nije adekvatna smislu porodice. A u takvim je okolnostima, veća mogućnost da dijete zastrani, uz naravno sve ostale blagodati „demokratskih“ društava.... da je tome tako, svjedoče egzaktni podaci o maloljetničkom kriminalu! U svim zemljama, pa tako i kod nas! I to ne samo po broju, nego posebno i po težini nedjela! Nekada su maloljetnicima glavni dosezi bili obijanje trafike, a danas im niti masakri nisu strani. Ritam života, trka za novcem, statusom, egzistencijalna neizvjesnost.... učinili su današnje obitelji poprištima izbacivanja frustracija svih članova i to za vrijeme kratkotrajnih zajedničkih trenutaka. Bukvalno propagandno podstrekivanje djece i žena da prijavljuju svaki, pa i najmanji incident unutar porodice, a koji sve više i kod nas uzima maha, pridonosi raspadu porodica kao nukleusa, a to opet maksimalno dovodi u pitanje samu kvalitetu života i tih žena u budućnosti, a posebno njihove djece. Razaranjem porodice stvaraju se usamljenici koji kao takvi, nesigurnije i nesamostalnije nastupaju u životu, a takvi su idealni za demokraciju, koja će kroz izvjesno, ne tako daleko vrijeme u potpunosti, baš razbijanjem na nemoćne pojedince, u potpunosti ovladati svijetom, i sasvim otkloniti mogućnost bilo kakvih pobuna i revolucija, jednom za svagda! Ne trebaju bukvalisti sada reći da podržavam šutnju i nasilje unutar porodice, unaprijed se ograđujem od takvih kvalifikacija, ali ne mislim da su moje prabake, bake i moja majka, strina, ujna i tete koje se nisu razvele bile nedovoljno samosvjesne ili potlačene žene, dapače, čine mi se kudikamo svjesnije od ovih današnjih! A ne mislim niti da su imale bitno manje probleme nego današnje žene. Jednostavno, nitko ih nije filao time da imaju prava rasturati obitelj. Financijska (ne)ovisnost nije tu nikako presudna, kako se površno danas zna objašnjavati lakšu odluku žena o napuštanju porodice, moje bake su imale fakultete, kao i majka i tetke i ujna. Stvar je uvijek u propagandi. A tu je demokratsko društvo najjače!

Nasilni crtići ili kompjuterske igrice, nisu samo dio globalne trke za novcem, nego u isto vrijeme i svjesno usmjeren zadatak idiotizacije budućih robota demokracije koji će zatvoreni u svoje sobe imati svoj viurtualni život ali ne ko nadopunu stvarnoga, nego umjesto njega! Već se danas djeca međusobno druže neuporedivo manje nego prije petnaest godina, igrališta su prazna, jer se nogomet može igrati i na računalima, sjedeći..... a bez druženja i sposobnosti okupljanja grupe.... ma znate već..... ali dalje slijedeći puta.


p.s. moje mišljenje: 

najbolji komentari na prošli post stigli su (ravnopravno, kronološki) od:

mastermind  
bagrem-prut   21.10.2006 21:17:56
nienna   21.10.2006 21:19:24
faithless7 - oba komentara
Neregistrirani korisnik [ajerdna]
zeznuta
HippieNinja
opasna
spin
arianna
.

NeMresBilivit @ 20:41 |Komentiraj | Komentari: 284 | Prikaži komentare
subota, listopad 21, 2006

Čitam ja kako neko dijete u školi tuče drugo dijete. Toga je oduvijek bilo.
Čitam ja kako neki čovjek tuče neku ženu. I toga je oduvijek bilo.
Čitam kako neka žena ubije muža. I toga je bilo, ali....... hm manje!
Onda čitam kako neki tata prebije nečijeg sina. I toga je također bilo, zar ne?
Nadalje čitam kako je neka žena prijavila muža jer ju je ....... svašta nešto. Ajd sad, pa ko da je to nešto novo!
 
E pa je! Ništa od toga nije prije bilo! Baš ništa! U usporedbi sa onim što se danas događa, donedavno je vladala prava idila!
Učestalost i intenzitet događaja prešao je granice kada je iole ukusno uspoređivati vrijeme od prije samo tridesetak godina i danas.
A gdje je uzrok svemu? Svatko će reći svoje, ali činjenica, kada se pogleda u osnove ljudske psihe kaže slijedeće: nasilje rađa nasilje, a nenasilje rađa još veće! Sada čekam da me razni napadnu, ali neka razmisle prije nego se počnu služiti floskulama i počnu bacati pretpostavke o meni, mom starom, mojoj djeci ili ne znam kome....
Dakle nekidan, izvjesna nazovi gospođa Matilda u Večernjaku zavapila kako je neki tata dograbio njezinog sina za uho i još ga nabio uza zid, jer je branio svoga sina od njenog... i čitav članak o nasilnome ocu, jer gospođa se gnuša nasilja. Nije bitna Matilda, nije bitan taj otac, nije uopće bitan slučaj, nije mi jasno zbog čega je to uopće u novinama, bitna je poanta!
A poanta je da se gospođa gnuša nasilja prema njenom sinu u vidu jednog povlačenja za uho, ali se ne gnuša dugogodišnjeg nasilja svog sina nad drugim djetetom!
Ne dao bog mom klincu da maltretira drugog! Ali baš zato što tako mislim, siguran sam da se to desiti neće! E sada se postavlja pitanje kako uticati na dijete da ne bude nasilno? Korijen svega je u obitelji? A obitelj je nešto što je također žrtva zapadnog načina života, demokracije, kapitalizma, feminizma, prava pojedinaca......... posebno ovoga zadnjeg...... koje se perfidno servira svakome........ ugrožavajući i rušeći prava zajednice, a time i neprimjetno prava toga istoga pojedinca! Naravno da se nitko ne mora složiti sa mnom, ali oni koji se ne    slažu ne moraju me optuživati za ono što neću reći..Svi koji ovaj post dožive kao konzervativizam, kao primitivizam, kao patrijarhalan, moraju znati da između crnog i bijelog postoji čitav spektar!
Dakle, taj mali nije nikada dobio batine, ali maltretira drugu djecu. Ja neću upasti u zamku neobjektivnosti i laži koju poturaju razni psiholozi koji dokazuju svoje teorije tako da izvuku samo one slučajeve koji im odgovaraju, pa u ovome slučaju tvrditi da ako dijete ne tučeš da će ono tući druge (psiholozi obično tvrde suprotno, što je također besmislica). Prvi sam protiv toga da se djecu tuče, kako se to radilo nekada ( tko je gledao „Vlak u snijegu“?), ali sam još „prviji“ da ih se ne smije pipnuti! Posebno u svijetlu prava druge djece. Ma molim vas, koja je to teorija da ću ja razgovarati sa svojim djetetom, a ono će nakon razgovora tući tuđu djecu? Pa ćemo onda mi opet razgovarati, a tuđa djeca će i dalje biti tučena. Onda valjda ja trebam zabraniti svome nasilniku da recimo gleda TV ili da se igra na kompjuteru, a drugo dijete će dok ga moje tuče imati satisfakciju jer će se ono sa šljivom ispod oka moći igrati na kompu, dok moj, koji ga je prebio neće.... ma daj molim te! Naravno, kada do toga stigne, onda je već debelo kasno i za batine i za štošta, a tek za razgovor......... treba reagirati znatno prije, da do toga ne dodje. A to znatno prije, nisu nikakve batine, to je ono puc po guzi, dok je klinac mali, ne toliko da ga boli, koliko da shvati ...
Ako danas klinac, a bogme i klinka može psovati pred učiteljem (učitelji su djeci do 10 godina!!!), udariti ga, i u svakom slučaju ne konstatirati ga ni dva posto i ako je to danas uobičajena, redovna scena, a jest, jer imam troje đaka i gledam to redovito (škola je u širem centru grada Zagreba, ja u nju išao), onda nešto ne štima. Meni i mojoj generaciji gaće su se tresle i u srednjoj od profesora........ i ne mislim da sam hendikepiran zbog toga, dapače, mislim da su ovi današnji hendikepirani. Time što ni roditelj, a kamoli učitelj ne smije prijeko pogledati klinca, a kamoli ga taknuti, gube najviše klinci. Naravno, nisu oni ništa krivi, ali o korijenima problema drugi puta!
 
Nemres bilivit!
.
NeMresBilivit @ 20:11 |Komentiraj | Komentari: 108 | Prikaži komentare
utorak, listopad 17, 2006

E sada kraj! Tata ti je jugonostalgičar da znaš. I tebi isto! I tebi! I svima!
Ko nije shvatio niti neće, pa da pišem trideset i tri nastavka!
 
Dakle tema nije bila Juga! Dakle, tema nije bila što bi bilo kad bi bilo! Dakle, tema nije bila niti okretanje u prošlost!

Dakle tema je bila samo i jedino: ANALIZA odluke da se istupi iz Juge i posljedice takve odluke! I to iz kuta onoga što nam je bilo servirano kao osnovni motiv izlaska! Ekonomski aspekt!

Nema tu politike! Govoreno nam je da ćemo biti bogatiji ako izađemo nego ako ostanemo tada! A opet da ponovim samo jednu stvar! Zar ima naivnih koji misle da se raspao slučajno bas tada i SSSR i ČSSR, a da je postojala i trunka šanse da SFRJ opstane i to još kao unitarna? Taj koji u to vjeruje.......... ma neka vjeruje.

Juga bi se raspala tako i tako, ali bi možda , to je sad nagađanje, ušli kao 23.000.000 u EU, pa više i ne bi bilo važno jeli Juga ili ne! Međutim ovo nagađanje je nevažno za priču. Nabrojao sam činjenice o broju branitelja umirovljenika, o razrušenosti i obnovi, o troškovima liječenja, o troškovima razminiravanja, o posljedicma PTSP-a, o krađi u privatizciji koja je provedena u ratnim uvjetima neuporedivo veća nego bi bila moguća u mirnodopskim uvjetima.... i još mnogo toga........ a još više toga nisam nabrojao. I onda sam izvukao samo branitelje i rekao da samo to što ćemo pedeset godina za stotine tisuća njih odvajati mirovine je dovoljno da ne možemo govoriti da će nam biti bolje nego da toga nema! A ko normalan to može osporiti!

I još sam rekao da to nijedna zemlja u EU neće imati, jer su oni iz njihovog zadnjeg rata, drugog svjetskog, u međuvremenu pomrli. A mi smo sebi natovarili za slijedećih pedeset godina nove na vrat.

I nisam razgovarao o ljubavi prema Hrvatskoj, nisam mjerio ničiju krivicu, nisam se izjašnjavao niti za niti protiv EU, Austrougarske, Jugoslavije.... pokušao sam samo reći kako smo u goroj ekonomskoj poziciji nego što smo mogli biti, a to nam je bio glavni motor odluke da izađemo.... mene ovdje politika nije zanimala, kao što nikog normalnog ne zanima politika kod donošenja važnih životnih odluka... svi mi tada računamo! A ovdje smo se preračunali!

KRAJ!


p.s. moje mišljenje: 

najbolji komentari na prošli post stigli su (ravnopravno, kronološki) od:
 
apsolutno bez konkurencije: macbeth
 
junkyarddawg
mokowski
kawai
mastermind
dolphin
ludara_no1
ida
faithless7   16.10.2006 0:27:12
spin
video
NeMresBilivit @ 16:18 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, listopad 11, 2006

Ne radi se ovdje uopće o količini ljubavi prema Hrvatskoj. Ovdje se radi samo o načinu izražavanja te ljubavi! Ja Hrvatsku ne trebam samostalnu. Meni taj rakurs nije uopće bitan. Ja Hrvatsku trebam najbolju kakva može biti. I to mi je jedini kriterij. Mi gledamo iz sasvim drugačijih perspektiva, mi tražimo potpuno različite dimenzije. Meni nisu bitna imaginarna zadovoljstva od kojih se ne mogu najesti! Ovo najesti je figurativno (za one koji bi se uhvatili priče o materijalizmu ili nedostatku duha i osjećaja).

E pa kada ja kažem da je odluka bila katastrofalna, onda želim reći da smo na kraju dobili nešto što nije ono što smo željeli. A sada, da li je kriv Sloba, Amerika, EU, mi sami, tajkuni.... pa to nema uopće veze sa time da li smo tada dobro procijenili i donijeli dobru odluku. Sve što se izdešavalo skupi se na papir, podvuče se crta i........... imamo nešto što nam nije bio san..... osim maaaaaalom broju ljudi! Jako malom! I zadojenim budalama koje sebe nazivaju Hrvatima, a ustvari više mrze komuniste i Srbe nego što zapravo vole Hrvatsku. Ja ću svima tvrditi da volim Hrvatsku baš zato što sam mislio da je bolje sto godina pregovarati, nego jedan dan ratovati. Baš zato što meni ne treba obnovljeni Vukovar, trebao mi je sačuvani. Baš zato jer smatram da je svaka i ruka i noga, a kamoli glava data za samostalnu Hrvatsku, noga previše, ruka previše, glava previše... jer nismo morali tada glasati tako. Sami smo izglasali, nadajući se dobrom i.......... pogriješili. Samo mnogi to ne mogu shvatiti, a mnogi jednostavno ne žele!

Suludo i neznalački je tvrditi da bi sada Srbi nama upravljali ili da ne bi imali državu. Ma imali smo je i tada, po ustavu iz 74. bili smo poprolično samostalni u svim vitalnim pitanjima, količina povezivosti , bez obzira na ustavni naziv federacije, u praksi nam je dozvoljavala puno više, ponavljam u praksi, mogućnosti odlučivanja, posebno u najbitnijem, ekonomskom, nego što je to slučaj danas. Danas samo formalno imamo Hrvatsku, kao igrokaz za idiote! I neznalice, njima još da oprostimo. Okačite mačku o rep samostalnost, ni seoske puteve ne gradimo bez dozvole sa zapada, a o budžetu koji donosi Sabor ne moramo niti govoriti, prvo svoje kažu razni MMF-ovi, Svjetske banke, razne EU institucije, a onda Sabor pliva unutar skučenih okvira koje je dobio, odbijajući sve i jedan amandman. Samostalni, daj me nemoj....

Nadalje, EU će nas koštati neuporedivo više nego Jugoslavija, a osjećaj ponosa što smo Hrvati splasnuće kada shvatimo koliko nas ne cijene nigdje i koliko je to normalno u konstelaciji snaga današnje Europe u kojoj smo po svemu jedna od najmanjih i najslabijih država, teško se i sjetiti nebitnije u Europi. A da ne kažem da bi kao Juga odavno već bili EU a onda i ne bi baš bilo važno da li je Juga ili Hrvatska kao što to neće biti važno niti kada postanemo ravnopravni članovi........... ustvari mi kao Hrvatska nikada nećemo niti postati ravnopravni članovi.

Zatim, troškovi naše samostalne države su višestruko veći nego zajedničke. Više je ili jednako policije, uprave, carinika nego što je bilo u Jugoslaviji, Jugoslavija je taman bila na izlasku od boračkih penzija i privilegija, ali smo mi sada dobili za slijedećih pedeset godina braniteljske mirovine i povlastice, ljude koje treba izdržavati, koje jedna njemačka ili engleska više de facto nema, mi ćemo imati na stotine tisuća slijedećih pedeset godina........ hej!

I još nešto. Od stoljeća sedmog, mi nismo, reći ću ne bolji nego manje loš status imali, nego za vrijeme druge Jugoslavije. Jel možda samostalnije bilo pod mlečanima, turcima, mađarima, austrougarskom, kraljevinom, NDH, ili je to danas pod novim svjetskim poretkom? Može netko voljeti ili ne voljeti nešto, ali je loše kada ta ljubav utiče na razum. To nisam ja izmislio, a toliko je točno!

Jugoslavija sa tadašnjih oko 23 000 000 ljudi nikako nije spadala u najcjenjenije europsko, probrano društvo, ali je također bila daleko od dna, ispred kompletne istočne Europe svakako, a mogla je računati u doglednoj budućnosti, prelaskom na tržišnu privredu i na ravnopravan status nekim manjim zapadnim državama. Hrvatska sa 4 500 000 stanovnika, pa još razrušena, ucijenjena zbog raznih ustupaka i pomoći zapada, nema u Europi ni na prste jedne ruke država s kojima se može mjeriti, teško je naći, osim sa prostora bivše Jugoslavije državu čiji ugled u EU objektivno, kao države i tržišta može biti ispod našeg! Naravno da EU ne bi mogla jednu Jugoslaviju sa tolikim brojem stanovnika i takvim potencijalom kao tržišta, koje nije bilo siromašno poput ostatka istoka, ucijenjivati i ponižavati baš kako joj se prohtje, ali naravno da jednu Hrvatsku, Srbiju ili BiH može baš tako. Kako joj se prohtje! Zbog toga je EU i SAD-u i bio cilj, prirodno, kao i Češku i Slovačku, kao i pribaltičke države, kao i SSSR, tako i Jugoslaviju raskomadati na što je moguće manje dijelove i onda lako s njima manipulirati i čekati da svi mi samostalno i nezavisno skidamo gaće i vičemo imamo državu!

I tako će ostati, a slaba nam je onda utjeha što imamo Hrvatsku koju nemamo!

I na kraju, kada bi i bilo točno da nisamo mogli sve ovo znati, opet je na kraju rezultat bitan, nekada se donose krive procjene.................... i onda ih treba priznati! A 1990. je procjena bila potpuno pogrešna! Nemaju motivi i želje i dobre namjere nikakve veze sa time........... uvijek se sve radi iz dobrih namjera, ali se često ne napravi dobro! Kao 1990.....

Eh da........ ni to još nije sve....... ali je skoro!

p.s. moje mišljenje: 

najbolji komentari na prošli post stigli su (ravnopravno, kronološki) od:
 
apsolutno bez konkurencije: lostinlove
 
mastermind  6.10.2006 11:29:07
bonnisima
dolphin
Neregistrirani korisnik []  6.10.2006 14:15:36
KPKD
sadrvan
Hippieninja
take_it_easy
pearl
spin

.
NeMresBilivit @ 11:33 |Komentiraj | Komentari: 121 | Prikaži komentare
petak, listopad 6, 2006

Mjesto radnje: SR Hrvatska
Vrijeme radnje: 1990.
Glavni likovi: građani SR Hrvatske
 
E sada ide priča zbog koje će mi mnogi reći da sam ovo i ono, a ja ću im odgovoriti kao u naslovu!

A sebe ću odmah deklarirati kao onoga koji više od svih njih voli Hrvatsku, ali na malo drugačiji način nego to oni čine! Ovo je inače nastavak priče iz posta Viva Hugo Chavez, čiji je prvi nastavak o prevari zvanoj zapadna demokracija prošao relativno neshvaćeno, što ovaj post, kada zaigraju nacionalna zrnca kod mnogih, zasigurno neće biti. On će, bojim se, čak biti preshvaćen!

E pa da krenemo u bogohuljenje , izdaju, veleizdaju, samoubojstvo ili kako će to već neki nazvati! Kako je u životu važan na kraju krajeva rezultat, tako je u politici jedino važan rezultat! A on je kao epilog djelovanja građana SR Hrvatske na kraju ispao katastrofalan.
Sjetimo se riječi „čuvenog“ ekonomiste Šime Đodana koji je brujao o 200 milijardi dolara koje će naši iseljenici, netom proglasimo nezavisnost, sliti u domovinu, sjetimo se analiza svih mogućih ekonomista koji su grmili kako sav novac odlazi u Beograd, a kada budemo samostalni ostajaće nama! Osnova tvrdnje da SR Hrvatska treba biti samostalna bila je naravno ekonomska! Onda naravno i politička, jer ako nas tuku, neka nas tuku naši, a ne njihovi policajci! I tako još mnogo detalja, sjećate se ili ste čuli od roditelja, koji su sve bili razlozi da ne budemo u omraženoj francusko-britanskoj tvorevini zvanoj versajska, pa potom titova Jugoslavija.

Tko je mogo znati da će se stvari odvijati tako kako su se odvijale. Naravno, svi su ne samo mogli, nego i morali znati! Nemam ambiciju pisati studiju, pa ću samo napreskokce pomenuti neke od mora razloga, primjera, posljedica.....

  1. Razrušeni gradovi, mrtvi, nestali, invalidi, osobe sa PTSP i svi problemi proizašli iz njihova ponašanja, gomile oružja u rukama kriminalaca, minska polja.........
  2. pljačka u privatiziaciji, dug penzićima, vanjski dug države veći nego cijela SFRJ.... izdvajanja za branitelje, djecu poginulih branitelja, razminiravanje.....
  3. banana država, potpuna podređenost volji SAD i EU, nemogućnost samostalne vanjske politike..............
  4. ima još koliko hoćete, od studenata i bolonjskog procesa, do poljoprivrednika i nitko nema mogućnost složiti se ili ne, sve je nametnuto.........
Sve su to direktne posljedice katasrofalne odluke samih građana koji su 1990, nasjeli pričama i jeftinim porivima i poveli se za šakom ljudi kojima se, kako je to netko lijepo rekao, žurilo u povijest!Raspad SSSR-a i ČSSR-a, te pad komunizma u cijelom istočnom bloku, dokazuje neodrživost Jugoslavije u tadašnjim geopolitičkim prilikama, samo što bi se zbog složenijih odnosa ona možda raspala sa malim zakašnjenjem u odnosu na navedene države. Možda 1993. ili čak 1996..... ali nekima se nije čekalo. Nije, jer se kroz rat moglo opljačkati, postati ocem domovine, državotvornim elementima, ući u udžbenike..... ili u 200 obitelji, dakle revolucija! Evolucijom se sve te mogućnosti bitno smanjuju! To što su građani išli naivno, bez znanja i svakako čista srca na referendum, ne predstavlja nikakvu osnovu za poricanje katastrofalnosti njihove odluke! Da su glasali protiv, Hrvatska bi danas bila samostalna, ali i neuporedivo jača i sretnija država, bez posljedica navedenih u točkama 1-3. A samo je rezultat važan! Tako da kada danas kukate o mnogočemu, morate imati na umu da ste OVU državu vi tražili, željeli, htjeli i izglasali i nikakve isprike tipa nismo htjeli ovakvu, nego......... ne pale! Ma koliko god vam to bilo teško priznati i naglas reći!

Eh, ali najprimitivnije u vama i vašim roditeljima isplivalo je te 1990 i nitko nije razmišljao glavom! Da ne citiram Samuela Johnsona........ znate svi!

Ovaj će post imati nastavak! Nemreš bilivit, ali nisam uspio sve reći!

p.s. moje mišljenje: 

najbolji komentari na prošli post stigli su (ravnopravno, kronološki) od:
 
apsolutno bez konkurencije: Hippieninja
 
junkyarddawg  1.10.2006 21:25:52
vlasnikbloga   2.10.2006 0:52:08
take_it_easy
stc_mafia
vrhunske_ribe
metanoia
freedom_fight
bog
.
NeMresBilivit @ 09:09 |Komentiraj | Komentari: 82 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.